Loading...

Përhapja e fruthit: Ç’duhet të di?

Fruthi është një sëmundje infektive, e cila shkakton skuqje (rash), temperaturë dhe kollë. Shkaktari i saj njihte si virusi i fruthit, i cili është një nga viruset më infektive, ai transmetohet nga kontakti direkt përmes ajrit ose përmes spërklave gjatë kollitjes, teshtimës ose frymëmarrjes.  Virusi qendron infektues në ajër deri në 2 orë më pas.

Ekziston një vaksinë e cila parandalon infektimin me fruth dhe njihet si vaksina MMR. Ajo të mbron nga 3 infeksione: fruthi, shytat dhe rubeola.

Fruthi mund të shkaktojë dëmtime afatgjata në mushkëri, tru ose në vesh deri në humbje jete. Këto komplikime zakonisht ndodhin te:

 • Personat me HIV/SIDA ose kancer.
 • Personat të imunokompromentuar.
 • Gratë shtatzana.
 • Persona të kequshqyer.
 • Të moshuarit.

Shenjat klinike

Simptomat fillestare :

 • Temperaturë (deri në 40ºC).
 • Ndjesia e lodhjes dhe këputjes.
 • Humbje oreksi

Pas shenjave fillestare, shfaqen :

 • Skuqje të syve dhe sensitivitet i shtuar i tyre ndaj dritës.
 • Teshtima dhe kollë.
 • Një skuqe (rash) i lëkurës që nis në fytyrë dhe më pas përhapet në trup.
 • Dhimbje fyti.

Pjesa më e madhe e pacientëve referojnë përmirësim të shenjave rreth 2 ditë pas shfaqjes së skuqjes në trup. Pas 3-4 ditësh zonat e skuqura fillojnë të marrin ngjyrë kafe dhe të largohen gradualisht. Kolla mund të persistojë edhe 1-2 javë më pas.

Shenjat e Koplikut: janë lezione tipike në mukozën orale (të gojës) që shfaqen në rast infektimi me virusin e Fruthit. Kliko këtu për të parë!

Diagnoza

Në parim një mjek e vendos diagnozën përmes klinikës, gjithsesi diagnoza konfirmohet me teste laboratorike :

 • Antitrupave IgM të fruthit (measles).
 • Detektimit të RNA së virusit të fruthit me metodën Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) të një mostre respiratore.

Trajtimi

Nuk ekziston një trajtim specifik për fruthin gjithsesi rekomandohet:

 • Regjim shtrati.
 • Pirja e lëngjeve.
 • Marrja e paracetamolit (acetaminophen) për të ndihmuar me temperaturën dhe dhimbjet e trupit.
Kujdes! ASNJËHERË NUK I JEPET ASPIRINË NJË FËMIJE MË TË VOGËL SE 18 VJEÇ!
 • Disa fëmijëve, mjekët i rekomandojnë edhe marrjen e vitaminës A.

Gjithsesi rekomandohet parandalimi i fruthit përmes vaksinës së MMR, e cila në kalendarin e vaksinave në Shqipëri merret me 2 doza:

 • Në moshën 12 muajshe.
 • Në moshën 6-7 vjeç.
×